PANEL DYSKUSYJNY W KLUBIE MUZYKI I LITERATURY

W ramach obchodów 38. rocznicy powstania NSZZ “Solidarność” w Klubie Muzyki i Literatury odbył się panel dyskusyjny, w którym udział wzięli: prof. Włodzimierz Suleja, Tomasz Wójcik, Roman Kowalczyk i Kazimierz Kimso. Paneliści rozmawiali nt. wkładu Solidarności w odzyskanie niepodległości. Dyskusję prowadził Janusz Wolniak.

ZWIĄZKOWCY ZŁOŻYLI KWIATY

31 sierpnia Piotr Duda w imieniu Komisji Krajowej złożył wiązankę pod Pomnikiem Poległych Stoczniowców w Gdańsku.

Przewodniczący Kazimierz Kimso wraz z członkami Komisji Krajowej z naszego Regionu złożyli wiązankę od związkowców z Dolnego Śląska pod pomnikiem upamiętniającym ofiary wydarzeń Grudnia 1970 roku.

OBRADY KOMISJI KRAJOWEJ W SALI BHP

Po spotkaniu z minister Elżbietą Rafalską Komisja Krajowa ustaliła kierunki negocjacji podwyżek w sferze budżetowej.

Podczas drugiego dnia obrad Komisji Krajowej NSZZ “Solidarność” obradującej w Gdańsku odbyło się uroczyste wspomnienie strajku w Stoczni Gdańskiej. W historycznej sali BHP okolicznościowe przemówienie wygłosił Roman Gałęzowski – z-ca przewodniczącego strajkującej wówczas stoczni.

TRWA POSIEDZENIE KOMISJI KRAJOWEJ

W Gdańsku odbywa się posiedzenie Komisji krajowej NSZZ “Solidarność” z udziałem minister Elżbiety Rafalskiej poświęcone odpowiedzi strony rządowej na postulaty zgłoszone przez Związek trzy tygodnie temu, a dotyczyły one przede wszystkim podwyżek w sferze budżetowej i odmrożenia wskaźnika zfśs.

W posiedzeniu uczestniczy delegacja związkowców z Dolnego Śląska na czele z przewodniczącym Kazimierzem Kimso.

XXXVI PIELGRZYMKA LUDZI PRACY

16 września br. (niedziela) odbędzie się 36. Pielgrzymka Ludzi Pracy na Jasną Górę. Nasz Region organizuje wyjazd autokarowy do Częstochowy. Wszyscy chętni członkowie Związku ich rodziny mogą już się na wyjazd zapisywać.

Podstawowe informacje:

1. Zapisy na pielgrzymkę – do 10 września.
  2. Koszt wyjazdu – 20,00 zł.
  3. Zgłoszenia na adres mailowy: administracja@solidarnosc.wroc.pl lub w sekretariacie ZR.
  4. Osoba odpowiedzialna – Karolina Tomczak tel. 605 067 077

Godzina wyjazdu będzie podana w oddzielnym komunikacie.

Wyjazd na pielgrzymkę: 16 września, godz. 7.00, pl. Solidarności 1/3/5 ( parking przed siedzibą Związku).

38. ROCZNICA POWSTANIA SOLIDARNOŚCI WE WROCŁAWIU

Program obchodów

26.08.2018 r.
10:00 złożenie kwiatów na grobach śp. Kazimierza Michalczyka i Piotra Bednarza na Cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu
12:00 Msza Św. w kościele pw. św. Klemensa Dworzaka przy Al. Pracy 26
13:30 złożenie kwiatów pod tablicą Solidarności przy ul. Grabiszyńskiej 184
14:00 spotkanie uczestników uroczystości na terenie Centrum Historii Zajezdnia, ul. Grabiszyńska 184
22:00 okolicznościowy multimedialny pokaz wrocławskiej fontanny na pergoli przy Hali Stulecia, Wrocław, ul. Wystawowa 1

31.08.2018 r.
12:00 panel dyskusyjny pt: „Wkład Solidarności w odzyskanie niepodległości”
(prowadzący Janusz Wolniak z udziałem prof. Włodzimierza Sulei, Tomasza Wójcika, Romana Kowalczyka, Kazimierza Kimso) w Klubie Muzyki i Literatury, Wrocław, pl. Kościuszki 10
16:30 koncert wROCK for Freedom – Legendy Rocka na terenie Centrum Historii Zajezdnia, Wrocław, ul. Grabiszyńska 184 (wystąpią APOCALYPTICA, LUXTORPEDA, ILLUSION).
Bilety na ten koncert do kupienia m.in. w siedzibie dolnośląskiej „Solidarności”

1.09.2018 r.
Wrocław, ul. Grabiszyńska 184 (wystąpią INNER CIRCLE z Jamajki, PIERSI, CZERWONE GITARY).

8.09.2018 r.
28. Bieg Solidarności – teren Hotelu Wodnik, ul. Na Grobli 28