Miesięczne archiwum: Sierpień 2017

PANEL DYSKUSYJNY CZŁONKÓW WROCŁAWSKIEGO RKS-U

Panel dyskusyjny pt. Działalność RKS w latach 1983-1990 z udziałem Marka Muszyńskiego, Jerzego Malinowskiego, Kazimierza Cięciwy, Tomasza Wójcika, Leszka Żołyniaka i Eugeniusza Szumiejki, z wprowadzeniem do tematu Kazimierza Kimso i prowadzeniem Janusza Wolniaka, odbędzie się 31 sierpnia w Klubie Muzyki … Czytaj więcej >>

FILM “ZAWSZE SOLIDARNI” W TVP WROCŁAW

W  czwartek 31 sierpnia o godzinie 20:45 na antenie TVP3 Wrocław odbędzie się premierowa emisja dokumentu o Dolnośląskiej Solidarności – pt. „ Zawsze Solidarni”. Będzie to film Marcina Bradke opowiadający zarówno o przeszłości jak i obecnej działalności naszego Regionu.

WAŻNA USTAWA DLA REPRESJONOWANYCH

31 sierpnia wchodzi w życie nowelizacja ustawy o działaczach opozycji antykomunistycznej oraz osobach represjonowanych z powodów politycznych (Dziennik Ustaw Rzeczypospolitej Polskiej, 18 lipca 2017 r., poz. 1386). Jednym z najważniejszych założeń nowelizacji jest przyznanie działaczom opozycji antykomunistycznej i osobom represjonowanym … Czytaj więcej >>

Historia podziemnego Radia “Solidarności”

W centrum Historii “Zajezdnia” we Wrocławiu 29 sierpnia odbyło się spotkanie twórców podziemnego Radia “Solidarności” RKS-u (Regionalnego Komitetu Strajkowego). Do podzielenia się wspomnieniami dr Łukasz Kamiński zaprosił panelistów a zarazem najważniejszych twórców tego przedsięwzięcia: Tadeusza Jakubowskiego i Tadeusza Kozara. W … Czytaj więcej >>