38. ROCZNICA POWSTANIA SOLIDARNOŚCI WE WROCŁAWIU

Program obchodów

26.08.2018 r.
10:00 złożenie kwiatów na grobach śp. Kazimierza Michalczyka i Piotra Bednarza na Cmentarzu Grabiszyńskim we Wrocławiu
12:00 Msza Św. w kościele pw. św. Klemensa Dworzaka przy Al. Pracy 26
13:30 złożenie kwiatów pod tablicą Solidarności przy ul. Grabiszyńskiej 184
14:00 spotkanie uczestników uroczystości na terenie Centrum Historii Zajezdnia, ul. Grabiszyńska 184
22:00 okolicznościowy multimedialny pokaz wrocławskiej fontanny na pergoli przy Hali Stulecia, Wrocław, ul. Wystawowa 1

31.08.2018 r.
12:00 panel dyskusyjny pt: „Wkład Solidarności w odzyskanie niepodległości”
(prowadzący Janusz Wolniak z udziałem prof. Włodzimierza Sulei, Tomasza Wójcika, Romana Kowalczyka, Kazimierza Kimso) w Klubie Muzyki i Literatury, Wrocław, pl. Kościuszki 10
16:30 koncert wROCK for Freedom – Legendy Rocka na terenie Centrum Historii Zajezdnia, Wrocław, ul. Grabiszyńska 184 (wystąpią APOCALYPTICA, LUXTORPEDA, ILLUSION).
Bilety na ten koncert do kupienia m.in. w siedzibie dolnośląskiej „Solidarności”

1.09.2018 r.
Wrocław, ul. Grabiszyńska 184 (wystąpią INNER CIRCLE z Jamajki, PIERSI, CZERWONE GITARY).

8.09.2018 r.
28. Bieg Solidarności – teren Hotelu Wodnik, ul. Na Grobli 28

Dzień Solidarności i Wolności 2018

Dzień Solidarności i Wolności został ustanowiony przez Sejm RP w dniu 27 lipca 2005 roku świętem państwowym w celu upamiętnienia historycznego zrywu Polaków do wolności i niepodległości z 1980 roku, który zainicjował proces upadku komunizmu i wyzwolenia narodów Europy Środkowej i Wschodniej.

NOWELIZACJA USTAWY O ZWIĄZKACH ZAWODOWYCH

25 lipca Prezydent podpisał ustawę, która wprowadza długo oczekiwane zmiany w zakresie wolności związkowych. Zmiany mają obowiązywać od stycznia 2019 r. i umożliwiają objęcie prawem tworzenia organizacji związkowych i wstępowania do nich, wszystkim osobom świadczącym pracę, bez względu na podstawę zatrudnienia.

RUSZYŁA 38. PIELGRZYMKA DO CZĘSTOCHOWY

Spod Katedry Wrocławskiej 2 sierpnia rano ruszyła 38. Wrocławska Pielgrzymka.

Tegoroczna pielgrzymka przebiegać będzie pod hasłem: „VENI!”, podejmując rozważania poświęcone Trzeciej Osobie Trójcy Świętej. Do tego programu duszpasterskiego dodane będą tematy, związane z setną rocznicą odzyskania przez Polskę niepodległości, zaś pątnicy do swoich intencji indywidualnych dołączą modlitwy za Ojca Świętego Franciszka i archidiecezję wrocławską.

„SOLIDARNOŚĆ” PRZYPOMINA O OBOWIĄZKACH PRACODAWCY W CZASIE UPAŁÓW

upalJest upał – pracodawco, pamiętaj o pracownikach! Zimne napoje, przerwy w pracy czy skrócenie czasu pracy mogą przynieść ulgę, gdy przychodzi wysoka temperatura. Zapewnienie pracownikom bezpiecznych i higienicznych warunków pracy to jeden z podstawowych obowiązków pracodawcy. Dotyczy to również dni, gdy temperatura idzie mocno w górę. Obowiązki pracodawcy w tym zakresie w dużym stopniu zależą od procesów technologicznych, które zachodzą przy wykonywaniu określonej pracy.

Continue reading

Konstytucja dla Nauki z podpisem Prezydenta RP!

Konstytucja dla Nauki została podpisana przez Prezydenta RP – Andrzeja Dudę. Oznacza to, że wejdzie w życie z dniem 1 października 2018 r.

Więcej szczegółów: